vasárnap, március 24, 2013

Kettlebell Pentathlon

Ma melózni kellett, így a szokásos kora délutáni uszoda ugrott. Késő délután már nem szeretek menni, mert sokan vannak és nem lehet normálisan úszni. Helyette a Bajzát RKC által feltalált World Kettlebell Club honlapján található Kettlebell Pentathlon kihívást (rendeznek belőle versenyeket is) végeztem el.

Alapvetően ez a girja sport rendszerére épül: minél több ismétlés elérése aránylag hosszú idő alatt, golyóletétel nélkül. Ehhez az RKC rendszerétől eltérően vannak a gyakorlatok felépítve. Törekednek a rendkívül energiatakarékos kivitelezésre, a videókat elnézve nagyon máshogy végzik már az alapgyakorlatokat is.
Ez számomra szokatlan, így a testsúlyomhoz képest egy biztonsági @24-es golyóval estem neki. Célom volt, hogy minden gyakorlatban a maximálisan engedélyezett ismétlésszámot elérjem. Mivel a GS gyakorlatait nem ismerem, így RKC stílusban nyomultam. Ahol ugye nem az energiatakarékos végrehajtás a fő szempont, bár próbáltam azért lassú ütemben melózni.

A golyót a 6 percen belül nem lehet letenni, csak ha elértük a maximális ismétlésszámot vagy ha már nem tudunk többet elvégezni: ez utóbbi esetben már NEM lehet újra felvenni, hiába van még hátra idő!

Eredményem:
  • 6 perc Clean @24 - 120 ismétlés (MAX) - 5:18 alatt - 120*3 = 360 pont
  • 5 perc pihenő
  • 6 perc Clean and Press @24 - 60 ismétlés (MAX) - 4:20 alatt - 60*3 = 180 pont
  • 5 perc pihenő
  • 6 perc Jerk @24 - 120 ismétlés (MAX) - 5:46 alatt - 120*3 = 360 pont
  • 5 perc pihenő
  • 6 perc Half Snatch @24 - 108 ismétlés (MAX) - 5:02 alatt - 108*3 = 324 pont
  • 5 perc pihenő
  • 6 perc Push Press @24 - 120 ismétlés (MAX) - 5:42 alatt - 120*3 = 360 pont
Összesen 1584 pont. Minden gyakorlatban hoztam a maximálisan engedélyezett ismétlésszámot, azaz a @24-es golyóval ennyit lehet elérni. Több ponthoz nagyobb golyók kellenek.

Denisov egy állat: 2500 pont. Mint egy kibaszott gép.
Fedorenkó se kutya, testalkatilag iszonyat semmi ember, mégis 2100 pont.

Tapasztalatok:

Clean: Itt simán bevállalhatónak látom következőleg a @32-t, mert annak 4-es a szorzója, azaz ha már 90-nél többet elvégzek, több pontot ad, mint a @24-el a maximálisan engedélyezett 120 ismétlés.

Clean and Press: Itt óvatosan kell a súlyon emelni (esetleg egy @28), mert egyrészt kevés az összes ismétlés, azaz @32-re feltéve abból legalább 45-öt kell hozni, hogy jobb legyek mint a @24-es 60 ismétlés, másrészt ezután még sok fej feletti gyakorlat jön, nem jó már itt ellőni a puskaport...

Jerk: Esküszöm mind közül ez fárasztott le a legjobban: ritkán szoktam végezni ezért egyszerűen végig koncentrálni kellett erre a gyakorlatra. Azaz idegileg szívott le. No meg a @24-es lökni felesleges, mert olyan kicsi a súly. Úgyhogy ezen csak a gyakorlás segít!

Half Snatch: Kissé idegesített, hogy minden ismétlés után le kellett hozni tartóba. Feleslegesen megtöri a lendületet: nyilván azért van így, hogy a gyengébb fogású, alkarú egyének is labdába tudjanak ebben a gyakorlatban rúgni. Ezen következőleg simán lehet emelni @32-re, mert 90-nél többet fogok kihozni belőle.

Push Press: Itt már nagyon nem lehet pattogni, mert bizony most is elfáradtam a végére. Úgyhogy itt esetleg egy @28-as figyelhet be. Már ha lenne ilyen golyóm. De csak ezért nem veszek.

Edzés végén természetesen nem maradt el a tépés:

Tépésgyakorlás: Wellness magazin 5 db (kb. 310 lap egyben). Összesen 15-16 nagy erejű tépés

Holnap hétfő.

11 megjegyzés:

Zsolti írta...

Sanyi gyerek,

van neked nagyob golyód, nagyon izgalmas dolgokat írsz. Látom, ez kitekintés. RKC technikával ez főleg komoly teljesítmény. A GS az erőbeosztás algebrája, egész mások a gyakorlatok, a kivitelezések. Steve Cotter és Steve Maxwell sokat átvesz tőlük, GS tekintélyek mutatják be a GS technikákat pl. Cotter videóin.

Durva ez a kihívás, nem ismertem. Gratulálok! Denisov a gép, mi? :)

Üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Hali!

A gyakorlatsor nehézsége a folyamatosságában rejlik (6 perc meló, 5 perc pihi, 6 perc meló, stb.) és abban, hogy nem lehet lerakni a golyót a 6 perces menetekben. Illetve le lehet, de akkor vége.
Okosan kell tehát megválasztani a használt súlyt, mert hamar elfüstöl ám az ember gyereke közben. A mai egy felmérés volt egy biztonsági @24-gyel, hogy lássam, mennyi az annyi.
No meg nem is akartam nagy súlyokkal nyomulni, pont elég volt ez is.

Ha úgy érzed, akkor próbáld ki, hiszen a Thor Gymben is vannak ám golyók... :-)

Zsolti írta...

Hajjaj, Sanyigyerek,

ami késik, az nem múlik! Most éppen hamarosan megint visszavétel van, alkar-ügyben. A mostani, az ötödik doki őszintén megmondta, hogy nincsen ötlete. Megyek tovább, nem adom fel... Homlokegyenest ellenkező dolgokat mondanak ezek. Úgy látszik, ez atomfizika.

- Zsolti

Névtelen írta...

Én egyet hajtok erre, mint a Samu nadrágja: Diphrofost injekció, majd Diclac 150 ID retard tabletta totál pihentetéssel. Akár az alkar napközbeni felkötésével.
A legelső orvos akihez elmentem azonnal ezt írta fel és egy bő hónap alatt rendbe tette gyulladt alkar szalagokat.
A poharat nem bírtam felemelni és egy hónapra rá már edzettem.
Ennyi.

Névtelen írta...

Ja, meg kaptam rá még elektromos kezelést is, asszem 5 alkalmat.

Névtelen írta...

Gratulálok!
Nekem a felvétel után a felvétel és katonai nyomás szokott szívás lenni. A szakítás engemet is zavar, hogy megtörik a lendület.
Bajzáth

Névtelen írta...

Helló! Ha szeretnél 28-assal tesztelni szívesen kölcsönadom az egyik 32-esért cserébe :) igérem vigyázok rá!
üdv:jani

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Köszi, de inkább nem aprózom el: marad a @24 és a @32.
Az ilyen köztes súlyokat pedig meghagyom a feltörekvő ifjúságnak, az érettségre vágyóknak :-)

Ricsi írta...

Gratulálok! Kiváló felmérő volt, ahol látszik, hogy bizony jogos a 32-es néhány gyakorlatnál. :) Kíváncsian várom az újabb tesztet.

Egy másik linken, ahol először találta ezt meg Attila: http://primalmovers.wordpress.com/2011/10/10/kettlebell-pentathlon-strength-and-conditioning-test/
van még egy szabály:
The Exercises
1. One arm clean (max. 20rpm)
2. One arm long cycle press (max. 10rpm)
3. One arm jerk (max. 20rpm)
4. One arm half snatch (max. 18rpm)
5. One arm push press (max. 20rpm)
Each set has a MAXIMUM reps per minute (RPM) which cannot be exceeded (or if exceeded, will not factor in your score).
Ez azt jelentené, hogy nem lépheted át a zárójelben leírt maximális ismétlést percenként. Így még jobban el vannak osztva az ismétlések. Ki kell húzni az első öt percet, és csak a hatodikban lehet gyorsulni. Ráadásul, ha az adott percben túl gyorsan dolgozol, akkor tarthatod clean pozícióban a bellt a perc végéig. :) Így a második és a negyedik feladatban biztosan lassulnod kéne kicsit a következő alkalommal. Különben pl. a clean-eket befejezhetted volna három perc alatt.

Ez pedig az osztályozó rendszer, ami szerint Te is épp elég király vagy!

Men:
Less than 720 : Low
721-900 : Average
901-1080 : Good
1081-1260 : High
1261-1440 : Extreme
More than 1441 : Superhuman (Denisov et. al)

Women:
Less than 360 : Low
361-540 : Average
541-720 : Good
721-900 : High
901-1080 : Extreme
More than 1081 : Superhuman


Ricsi

Sanyi, a tesztgyerek írta...

Hali!

Az általad idézett honlap másodkéz, azaz már egy újraértelmezése az eredetinek.
Egyszerűen leosztotta a max ismétlést a perccel, hogy kapjon egy mutatószámot. És utólag kreált hozzá egy szabályt. Önjelölt szabálymódosító.

Az eredeti itt van:
http://worldkettlebellclub.com/pentathlon/

Itt én nem látok semmilyen percenként engedélyezett maximális ismétlésszámot, csak a 6 perc alatti összes ismétlésszám van megadva.

De van egy versenyvideó is (sok van fenn a Youtube-on):

http://youtu.be/6_pen2W4BAg

Denisov 5 és fél percen belül befejezi a nyomást, de a mellette lévő fekete ruhás (egy jóval kisebb golyóval) már 4:18-nál kész van. Azaz NINCS semmiféle percenként engedélyezett ismétlés, csak a maximálisan engedélyezett van megadva. (A 4:18-as 60 ismétlés után leteszi és kimegy a képből)

De ha egyszer ráérsz, végignézhetnéd a

http://worldkettlebellclub.com/pentathlon/

link alatti két videót, ahol maga Fedorenko ismerteti részletesen a szabályokat. Nála hozzáértőbb nemigen van, mert szerintem ő találta ki az egészet :-)

Itt ilyen pontszám alapján történő besorolás sincs, ez ismét csak egy szubjektív dolog, amit az önjelölt szabálymódosító talált ki. (Gondolom a saját eredményéhez viszonyítva).
Az általam elért 1584 pontot én nem gondolom akkora Superhuman teljesítménynek, csak egy rendszeresen golyózó, a nagy testsúlyhoz képest (108kg) aránylag kicsi golyóval elért jó eredménynek.

Te is letesztelhetnéd magad, ha már úgy is véget ért ez a mostani programod! :-) Garantált izomláz...

Ricsi írta...

Szia!
Oké, hagyom a percenkénti ritmust, és így máris kellemesebb feladatnak tűnik. Korábban amikor három perceket gyakoroltam így, akkor mindig a tartás fárasztott el.
Pont gondoltam, hogy letesztelem magam ezen a héten. Tényleg belefér. :)